Magazin

ā˜…ā˜…ā˜…ā˜…ā˜†

Lucruri de luat in considerare inainte de a cumpara un televizor

Dimensiunile televizorului

Cu totii ne intrebam care sunt centimetrii perfecti pentru dimensiunea camerei noastre de zi sau a dormitorului. Este un lucru important de luat in considerare, iar principalii factori sunt urmatorii:

Distanta optima de vizionare depinde in mare masura de dimensiunea si rezolutia televizorului. Nu ne vom uita la televizor la aceeasi distanta daca avem un ecran de 45? cu rezolutie 1080p decat unul cu rezolutie 4K.

Distanta optima pentru a viziona un televizor

Aici aveti un tabel foarte util in care puteti consulta distantele adecvate in functie de inci ale televizorului si de rezolutia acestuia. In concluzie? O rezolutie mai buna inseamna posibilitatea de a privi televizorul de aproape. Va prezentam distanta in metri pentru fiecare tip de televizor si dimensiune a ecranului.

Televizor cu panou pe 8, 10 sau 12 biti?

Vorbim despre adancimea de culoare video pe care o poate oferi un televizor.

Un fapt: televizoarele moderne utilizeaza standardele Rec.709 (HD) pe 8 biti, DCI-P3 pe 10 biti (HDR10 si HDR10+) si Rec.2020 (Dolby Vision) pe 12 biti.

Panourile pe 8 biti sunt utilizate la televizoarele de clasa mica, in timp ce televizoarele de clasa mare folosesc celelalte doua tehnologii, pe 10 si 12 biti.

Atunci cand vorbim despre panouri pe 8 biti intr-un televizor, ne referim in special la panourile FLC (thin led lcd) din gama medie. Aceste panouri sunt adesea folosite ca "cercetare" in dezvoltarea de televizoare de inalta calitate.

Daca aveti un televizor pe 8 biti, inseamna ca televizorul poate produce 256 de variatii de rosu, verde si albastru (standardul VGA).

Iar acum, odata cu aparitia rezolutiei 4K HDR, avem mai multe culori:

Afisajele pe 10 biti pot produce 1.024 de nuante diferite de rosu, albastru si galben.

Televizoarele pe 12 biti cvadrupleaza optiunile de culoare pentru un total de 68.719.476.736 de culori.

Pentru a observa diferenta dintre panourile pe 10 si 12 biti, aveti nevoie de un ecran foarte luminos.

Atentie! Serviciile de streaming ofera putin continut care accepta 10 sau 12 biti in 4K.

HDR10 vs HDR10 Plus vs Dolby Vision

Lucrurile devin din ce in ce mai complicate - care dintre cele trei standarde ar trebui sa alegeti pentru noul dumneavoastra televizor?

HDR10: este un standard deschis, astfel incat producatorii nu trebuie sa plateasca redevente pentru a-l utiliza. Acesta este conceput pentru a produce o luminozitate maxima de 1.000 de nits (poate atinge un maxim de 4.000). Acesta ajunge pana la 10 biti.

HDR10 Plus sau HDR1000: Creat de Samsung. Acesta garanteaza un varf de HDR1000. Este o tehnologie brevetata de aceasta companie. Ofera tehnologia Ultra Black, care este conceputa pentru a reduce stralucirea luminilor.

Dolby Vision: producatorii trebuie sa plateasca redevente pentru a-l utiliza. Este un standard premium. Acesta ofera 12 biti cu 4.000 de nits, dar poate ajunge pana la 4.000 de nits.

Aveti de gand sa folositi televizorul pentru jocuri?

Daca aveti de gand sa utilizati televizorul pentru jocuri, latenta si timpul de raspuns vor fi probabil importante. Acesta este un lucru care ne este foarte clar atunci cand cumparam monitoare de calculator.

Latenta sau decalajul de intrare reprezinta timpul necesar pentru ca actiunea unui controler de joc sa se reflecte pe panoul televizorului. Se masoara in milisecunde (ms). Acesta ar trebui sa aiba o valoare scazuta.

Timpul de raspuns are o mare influenta asupra latentei. Este timpul necesar pentru ca televizorul sau monitorul sa primeasca un semnal, sa il proceseze si apoi sa redea imaginile pe ecran datorita pixelilor.

Ar trebui sa cautam un monitor cu un timp de raspuns cuprins intre trei si o milisecunda. In cazul televizoarelor, valorile pot fi putin mai mari, dar, de obicei, acestea corecteaza acest lucru cu un mod de procesare pentru a reduce neclaritatea.

Televizoarele OLED ofera timpi de raspuns mai buni decat televizoarele LCD cu LED.

Accepti cookies? Citeste mai mult